Staatssecretaris Dermine (PS) wil dat Europa 5.000 miljard in klimaat pompt

Staatssecretaris Dermine (PS) wil dat Europa 5.000 miljard in klimaat pompt
Belga / H. Kaghat

De discussie over het heil en onheil van de Maastrichtnormen is inmiddels zo oud als de straat, maar woedt heviger dan ooit. Door de coronacrisis is de overheidsschuld van veel lidstaten door het dak gegaan, waardoor de schuldnorm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nog zeer moeilijk toepasbaar is. Bovendien staat heel het continent voor aanzienlijke klimaatinvesteringen, wat vaak botst op de norm van 3 procent voor begrotingstekorten, die nu geen onderscheid maakt tussen lopende uitgaven en investeringen.

Groene investeringen uitzondering in begroting

Dermine, die samen met de deelstaten het Belgische relanceplan van 6 miljard euro vorm gaf, lanceert nu een voorstel om het stabiliteitsprogramma te verfijnen. «De 3 procentnorm heeft de jongste decennia duidelijk tot een enorme terugval in publieke investeringen geleid. Een oplossing kan zijn groene investeringen immuniteit te geven, waardoor ze niet meetellen voor de norm», zegt Dermine. «Technisch is dat mogelijk. De Europese Commissie heeft voor de doorlichting van de nationale relanceplannen een tool ontwikkeld om een onderscheid te maken tussen groene en niet-groene investeringen.»

Volgens de PS’er zijn de komende tien jaar voor 5.000 miljard euro investeringen nodig om de doelstellingen van Parijs te halen.