Rusland keurt wet goed die ‘LGBT+-propaganda’ verbiedt

Rusland keurt wet goed die ‘LGBT+-propaganda’ verbiedt
Foto AFP

Het gaat om amendementen en aanscherping van wetgeving uit 2013 die ‘LGBT+-propaganda’ bij minderjarigen verbood. De verstrenging en de brede interpretatie die mogelijk is door het vage concept van ‘promoten’ doen critici vrezen dat seksuele minderheden in Rusland nog meer de duimschroeven zullen worden aangedraaid. De LGBTQIA+-gemeenschappen worden er nu al zwaar gediscrimineerd.

«Het promoten van niet-traditionele seksuele relaties is verboden (...) Een verbod op het promoten van pedofilie en het veranderen van geslacht is ook opgenomen», zo stelde Doema-voorzitter Viatsjeslav Volodine in een communiqué. De boetes voor wie de wetgeving aan zijn laars lapt, kunnen oplopen tot ongeveer 160.000 euro.

Alvorens de wet van kracht wordt, moet de tekst nog goedgekeurd worden door het hogerhuis van het Russische parlement, de Federatieraad, en ter ondertekening worden voorgelegd aan president Vladimir Poetin, twee stappen die gezien worden als formaliteiten.

Verdediger van ‘traditionele’ waarden

Het Kremlin werpt zich steeds meer op als verdediger van de ‘traditionele’ waarden, tegenover het Westen dat voorgesteld wordt als decadent. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne wordt de wet ook omschreven als een middel om Rusland te «verdedigen» tegen een aanval van westerse landen op het vlak van waarden.

De wet zal «onze kinderen en de toekomst van dit land beschermen tegen de duisternis die door de Verenigde Staten en de Europese landen wordt verspreid», aldus Volodine. «Wij hebben onze eigen tradities en waarden.»