«Rijkste 1% Belgen bezit kwart van alle rijkdom in ons land»

«Rijkste 1% Belgen bezit kwart van alle rijkdom in ons land»
Belga / R. Villalon

De rijkste 1 % over heel de wereld verzamelde bijna twee derde van alle nieuwe rijkdom - ter waarde van 42 biljoen dollar (ruim 39 biljoen euro) in totaal - die sinds 2020 is gecreëerd. Dat is bijna twee keer zoveel geld als de onderste 99 % van de wereldbevolking. In de afgelopen tien jaar heeft de rijkste 1 % ongeveer de helft van alle nieuwe rijkdom vergaard, klinkt het in het rapport.

Survival of the Richest

Oxfam publiceert zijn ’Survival of the Richest’-rapport niet toevallig op de openingsdag van het World Economic Forum (WEF) in Davos. De ontwikkelingsorganisatie roept op tot een systematische en verregaande verhoging van de belastingen voor de superrijken, «in plaats van de armsten hogere belastingtarieven te laten betalen dan miljardairs».

«Het belasten van de superrijken en grote bedrijven is de enige uitweg uit de huidige overlappende crises», stelt Eva Smets, directeur van Oxfam België. «Het wordt tijd dat we de mythe ontkrachten dat belastingverlagingen voor de allerrijksten ertoe leiden dat hun rijkdom op de een of andere manier ’doorsijpelt’ naar alle anderen. Veertig jaar belastingverlagingen voor de superrijken en toch staat het water zoveel mensen aan de lippen.»