Redders trekken aan alarmbel: bijna dubbel zoveel kinderen verloren gelopen aan zee

Redders trekken aan alarmbel: bijna dubbel zoveel kinderen verloren gelopen aan zee
Belga / P. Clément

Het is van juli 2018 geleden dat er nog zoveel mensen verloren liepen aan de kust: toen tikte de julimaand af op 1.100 verloren gelopen personen. Het cijfer van juli 2022 ligt nu al hoger dan het totaalaantal mensen dat vorig jaar tijdens de hele zomer verloren liep.

Verdwaalbandje

«Het prachtige zomerweer lokte uiteraard erg veel volk naar onze Vlaamse kust en dat blijkt duidelijk in de cijfers», klinkt het bij de IKWV. «Nochtans zou het probleem van de verloren gelopen kinderen geen probleem mogen zijn», zegt voorzitter Bert Gunst. «Als de ouders of begeleiders van kinderen hun kroost deftig in de gaten houden of hen minstens een gratis verdwaalarmbandje omdoen, zou er enorm veel ellende vermeden kunnen worden.»

Onveilig

De kustredders waarschuwen ook voor onveilige situaties. «De prioriteit van de redders aan zee ligt uiteraard bij de badgasten en watersporters, alsook bij toeristen die onwel worden of zich kwetsen op het strand. Als hun aandacht telkens wordt weggetrokken van deze taken, omdat ze voor de zoveelste keer een panikerende ouder of verdwaald kind moeten opvangen, kan dit uiteraard onveilige situaties creëren.»