PORTRET. Charles III, de oudste kroonprins ooit, is klaar om koning te worden

PORTRET. Charles III, de oudste kroonprins ooit, is klaar om koning te worden
AFP / H. McKay

Charles III zal volgens verschillende Britse media zaterdag officieel tot koning uitgeroepen worden tijdens de zogenaamde ’Accession Council’. Tijdens de bijeenkomst zal het overlijden van de Queen aangekondigd worden, gevolgd door een verklaring waarin de voorgaande vorst gehuldigd wordt en de nieuwe koning steun krijgt. Die proclamatie wordt volgens de BBC nadien ondertekend door onder meer de premier en de aartsbisschop van Canterbury.

Geboorte en studies

Charles, officieel Charles Philip Arthur George, Prins van Wales, werd op 14 november 1948 geboren in Buckingham Palace in Londen, als eerste kind van (toen nog) prinses Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip. In 1952 besteeg zijn moeder op 25-jarige leeftijd koningin de troon, waardoor de driejarige Charles als troonopvolger werd aangeduid.

Charles studeerde na de middelbare school culturele antropologie en archeologie aan de gerenommeerde Cambridge University en haalde ook een diploma als vliegenier aan de militaire academie. Na zijn opleiding diende Charles in het Britse leger, zowel bij de marine als bij de luchtmacht.

Lady Di

Prins Charles maakte vooral naam door zijn veelbesproken huwelijk met prinses Diana, die bijna dertien jaar jonger was dan hem. Charles ontmoette Diana Spencer naar verluidt op een polowedstrijd in 1980. De twee begonnen een romance en verloofden zich een jaar later. Het paar kreeg twee kinderen, de prinsen William (geboren in 1982) en Harry (geboren in 1984). Het huwelijk van Charles en Lady Di kwam al snel onder druk te staan, door aanhoudende geruchten over een affaire tussen Charles en Camilla Parker Bowles. Het huwelijk werd officieel ontbonden in 1996. Een jaar later, op 31 augustus 1997, stierf Diana met haar vriend Dodi Al-Fayed in Parijs in een auto-ongeluk.

Huwelijk met Camilla

In april 2005 trouwde Charles een tweede keer, ditmaal met Camilla Parker Bowles. Het huwelijk veroorzaakte ophef bij het conservatieve Britse publiek: niet alleen door de vroegere geruchten over de affaire, maar ook omdat Camilla een gescheiden vrouw was. Charles was na het overlijden van Diana conform het kerkelijk recht een weduwnaar.

Oudste kroonprins ooit

Prins Charles, intussen 73 jaar oud, wacht van alle Britse troonopvolgers al het langst op zijn troonsbestijging en was sinds 2013 de oudste Britse kroonprins ooit. Hij wordt nu naast koning van het Verenigd Koninkrijk ook de constitutionele monarch van het volledige Britse gemenebest, bestaande uit Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Zijn 96-jarige moeder zwaaide de scepter 70 jaar lang en was daarmee de langst regerende Britse monarche ooit. Ze overleed donderdag «vreedzaam» in Balmoral Castle, haar buitenverblijf in Schotland, meldde de Britse koninklijke familie op Twitter.