Politievakbonden starten onderhandelingen

De politievakbonden starten vandaag de onderhandelingen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de loonnormen en een vervroegde pensioensregeling nadat ze gisteren al een kort onderhoud hadden. Op de achtergrond gaan de politieacties echter voort met onder andere een nieuwe actieweek in Brussel.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De politievakbonden willen dat de stilstand van de loonnormen na 20 jaar wordt ingehaald en dat er niet geraakt wordt aan het NAVAP, een vervroegd pensioen waardoor agenten vanaf 58 of 59 kunnen stoppen met werken. Ze verwachten vandaag de eerste concrete zaken te kunnen horen van minister Verlinden die met de regering in gesprek is om een oplossing te zoeken. Volgens enkele vakbondsafgevaardigden is niet enkel aan minister Verlinden, maar ook aan premier De Croo (Open Vld) om de daad bij het woord te voegen. «Hij kondigt aan dat hij wil praten, dat hij dan met de ganse regering maar middelen zoekt om iets deftigs op tafel te leggen», aldus Joery Dehaes van ACV.

«We laten niet los»

Ondanks de gesprekken zetten de politievakbonden nog steeds hun acties voort. Gisteren blokkeerden ongeveer 600 betogers twee tunnelingangen in het centrum van Brussel en veroorzaakten ze opnieuw stevige files. Vandaag staan er wegcontroles gepland in alle provincies volgens het ACOD.

Indien de gesprekken met minister Verlinden niet de goede richting uitgaan voor de politievakbonden, zullen zij hun acties ook uitbreiden. «We zijn meer vastberaden dan ooit en laten niet los», klinkt het bij de vakbonden. «Wat is er nodig? Geld, goede wil en een onderhandelingstafel waar vanuit de kant van Verlinden en alle betrokken partners oplossingen komen. Ik hoop dat we er deze week uit geraken, maar als je een klassieke dans doet, moet je met twee zijn om te dansen», klinkt het.

Uitspraken premier

De vakbonden stoorden zich ook aan de woorden die premier De Croo afgelopen weekend uitsprak in de studio’s van VTM Nieuws. Daarin zei De Croo dat de vakbondsacties, die het leven van mensen die willen werken onmogelijk maken, «te ver» gaan. De politievakbonden hadden op meer begrip en steun gerekend van de Belgische eerste minister.

«Dat onze acties er ver over zijn terwijl gisteren (zondag, nvdr.) Brussel werd afgebroken en politieagenten werden gemolesteerd, dat is er pas ver over. Een premier moet achter zijn politie staan en de acties respecteren, zeker in een democratische regering. De manifestaties van de politiemensen verlopen zeer vreedzaam. Wij komen op voor onze rechten, zoals elke persoon dat mag doen», stelt Vincent Houssin van VSOA.