Politie waarschuwt voor gevaarlijke xtc-pillen op festivals: «Kunnen dodelijk zijn»

Politie waarschuwt voor gevaarlijke xtc-pillen op festivals: «Kunnen dodelijk zijn»

Vrijdag, op de eerste dag van het dancefestival, werd al een eerste gevaarlijke xtc-pil ontdekt. Die was roze en had het logo van ‘Mario Bros’. Het parket van Limburg en de politie waarschuwen dat de hoeveelheid drugs in de pil dodelijk kan zijn. «De pil bevat maar liefst 300 milligram MDMA. Dat is 4 keer hoger dan een normale xtc-pil. Vanaf een gehalte van 125 milligram is een xtc-pil erg gevaarlijk», klinkt het bij persmagistraat Pieter Strauven.

Zaterdag werd er een tweede xtc-pil ontdekt met dezelfde gevaarlijke hoeveelheid MDMA. Die had als logo de beeltenis van Salvador Dali, beter bekend als het masker van ‘Casa de Papel’.

Dodelijk slachtoffer

«Vorig jaar werd er op XO ook een gevaarlijke pil aangetroffen. Die bevatte «slechts» 175 milligram MDMA», aldus Strauven. Toen liet een festivalbezoeker, een vijftiger, het leven na de inname van zo’n pil.

Nieuw dit jaar op XO is een testdorp dat speciaal is ingericht om drugs te controleren. Alle soorten drugs die bij controles gevonden worden gaan naar het testdorp. Binnen de vijftien seconden is bekend hoe gevaarlijk een bepaalde stof is.