Overheid waarschuwt burgers per sms in geval van nood

Overheid waarschuwt burgers per sms in geval van nood

Zes jaar geleden werd de festivalweide van Pukkelpop plots getroffen door een heel heftige wolkbreuk. De storm eiste vijf dodelijke slachtoffers. In de nasleep van de tragedie werd een systeem aangekondigd dat mensen in geval van nood kan waarschuwen. Nu is het langverwachte programma eindelijk klaar.

Concrete tips en instructies

BE-Alert zal in noodsituaties burgers die zich geregistreerd hebben, bereiken via sms, mail en sociale media. Daarbij krijgen ze ook heel concrete instructies over de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen: bij een brand waarbij giftige rook vrijkomt, krijgen ze bijvoorbeeld de raad om ramen en deuren te sluiten. Het systeem werd tussen 2014 en 2016 grondig getest in een dertigtal pilootgemeenten, en zou nu volledig op punt moeten staan. De eerste test op grote schaal volgt op het festival Rock Werchter eind deze maand.

Ook wie zich niet registreert, kan via het alarmeringssysteem op de hoogte gebracht worden van rampen. De federale overheid werkt daarvoor samen met lokale besturen, die zich kunnen registreren voor het platform Alert-SMS. Alert-SMS stuurt automatisch een bericht naar iedere simkaart in een bepaalde straal rond het incident.