Oostenrijk voert vaccinatieplicht in en gaat in nationale lockdown

Oostenrijk voert vaccinatieplicht in en gaat in nationale lockdown
Belga / D. Waem

Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen openblijven, horeca en scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. Inwoners, ook gevaccineerden, mogen alleen het huis uit voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts.

Het besluit komt er na overleg tussen de regering en de negen deelstaten. Twee daarvan, Salzburg en Opper-Oostenrijk, hadden de ingrijpende maatregel al genomen tot aan de kerstdagen.

Menselijk leed

Kanselier Schallenberg verwees als verklaring voor de drastische beslissingen naar het vele menselijke leed. «We willen geen vijfde golf.» De lockdown kan met tien dagen worden verlengd. Sinds maandag is in het Alpenland al een lockdown van kracht voor mensen boven de 12 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd, op straffe van een boete van 1.450 euro.

In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Het is de vierde keer dat het land in lockdown gaat. De deelstaten Salzburg en Opper-Oostenrijk kampen met de hoogste besmettingscijfers van het land en de ziekenhuizen liggen er vol coronapatiënten.