Ontmoet eens een onbekende op een bank tijdens tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

Tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, die loopt van 1 tot 10 oktober, kunnen mensen plaatsnemen op een verbindende zitbank die verspreid staan over Vlaanderen. De organisatoren willen zo alle aspecten van de psychische gezondheid onder de aandacht plaatsen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De slogan van de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid luidt al jaren «Samen Veerkrachtig». «Maar na een jaar van social distancing, het wegvallen van spontane ontmoetingen of babbels met onbekenden leggen we het accent ook echt op ‘samen’. Samen niksen op een bankje, samen keuvelen, samen work-outen, samen uitrusten...», verklaart Marlien De Coen van Te Gek!?.

Sociaal verbonden

Om die spontane ontmoetingen te kunnen laten gebeuren, verspreiden de organisatoren bankhangers op zitbanken, die voorbijgangers uitnodigen tot een gesprek op een bankje. «Elke ontmoeting is een kans om elkaar te leren kennen en verbinding te zoeken met anderen. Samen plaatsnemen op de bank versterkt het ‘wij-gevoel’. Een zitbank stimuleert om sociaal verbonden te zijn met elkaar», luidt de verklaring.

Van dat idee is artiest Dieter Missiaen al langer overtuigd. Hij trok tijdens de coronacrisis met een bank de stad in. «Het begon tijdens de coronacrisis als een zoektocht naar contact met mensen. Maar algauw kwam het besef dat mensen altijd nood hebben aan mensen. En dat, als je even tijd maakt, elk mens een verhaal te vertellen heeft», legt hij uit.

Hij zocht contact met mensen, luistert naar hun verhalen, probeert aanwezig te zijn. Naar aanleiding van de tiendaagse giet hij dat idee in een performance, die zaterdag om 13.30 in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham in Gent plaatsvindt. De performance eindigt met een muzikale afsluiter om 16 uur in het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge.

In totaal zullen tijdens de tiendaagse zowat 750 activititeiten plaatsvinden in heel Vlaanderen. De tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Te Gek!? en de Vlaamse Logo’s en met de steun van de Vlaamse Overheid.