Officiële dodentol na noodweer loopt op tot 31, nog 127 mensen vermist

Het noodweer van vorige week heeft officieel al aan 31 mensen in ons land het leven gekost. Dat heeft Bart Raeymaekers, de directeur-generaal van het Nationaal Crisiscentrum, maandag gezegd op een persconferentie. Nog 127 mensen zijn vermoedelijk vermist of nog onbereikbaar.

door
Belga
Leestijd 3 min.

Van de 31 doden zijn er intussen 19 geïdentificeerd. Er liggen ook nog eens 54 mensen in het ziekenhuis. Volgens een emotionele Raeymaekers zal de dodentol de komende uren en dagen wellicht nog verder oplopen. Nog 127 mensen zijn vermoedelijk vermist of onbereikbaar, en hoewel dat kan liggen aan problemen met het telefonienetwerk of de elektriciteit, «moeten we er jammer genoeg van uitgaan dat onder deze mensen nog slachtoffers zijn die de ramp niet hebben overleefd».

Slachtoffers in het puin

De politiediensten concentreren zich vanaf nu op de gestructureerde zoektocht naar slachtoffers in het puin, vertelde commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker. Daarbij worden sinds maandag ook speurhonden ingezet, uit België maar ook uit Nederland. De zoektocht spitst zich op dit moment toe op de plaatsen waar tot nog toe de meeste slachtoffers zijn aangetroffen: in de vallei van de Vesder, vooral in Pepinster en op een camping in Esneux. Waar de komende dagen nog wordt gezocht wordt later verder bepaald. «We doen het dag per dag», aldus De Mesmaeker.

Volgens de commissaris-generaal gaat het om een moeilijke, atypische opdracht. Dat komt omdat de stroom lichamen kilometers ver kan meesleuren en het water zo krachtig was dat de kans groot is dat er ook delen van lichamen worden aangetroffen, zei hij. Bovendien gaat het om een gigantisch zoekterrein met weinig aanknopingspunten, is er een groot aantal potentiële slachtoffers en zijn de plaatsen waar gezocht moet worden mogelijk erg gevaarlijk voor de hulpverleners.

Financiële hulp is hoognodig

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) roept mensen die de slachtoffers van het noodweer willen helpen op om een bedrag over te maken op het rekeningnummer van het Rode Kruis. «Er is grote nood aan financiële hulp, waardoor de humanitaire organisaties ter plaatse soepel en efficiënt kunnen antwoorden op de noden. Dat is nu de beste manier om te helpen.»

Verlinden bedankte de vele vrijwilligers die zich de afgelopen dagen hebben ingezet voor de slachtoffers van de overstromingen maandagvoormiddag op een persconferentie samen met de vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten. «Ik heb een immens engagement gezien de afgelopen dagen, en dat is troostend. Die solidariteit toont aan hoe veerkrachtig de mensen zijn.»

Wie nog wil helpen kan zich aanmelden als vrijwilliger op het platform van het Rode Kruis of een financiële gift overmaken op het rekeningnummer van het Rode Kruis, BE70 0000 0000 2525.

Vergoeding voor slachtoffers

Slachtoffers kunnen een beroep doen op de rampenfondsen voor de vergoeding van materiële schade en ons land heeft ook een aanvraag ingediend bij het Europees solidariteitsfonds dat tussenkomt bij natuurrampen, bracht de minister nog in herinnering. «We rekenen erop dat die vraag snel behandeld wordt.» Tot slot zit de federale regering maandag ook samen met de verzekeraars om aan te dringen op een zo kort mogelijke procedure voor mensen met waterschade. «Die mensen hebben nu hulp nodig om hun leven te kunnen heropbouwen», klonk het.