NOODWEER. Nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water in Wallonië

NOODWEER. Nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water in Wallonië
AFP / J. Thys

Waar het water vuil of troebel is, mag het kraanwater niet gebruikt worden om te eten of te drinken, zelfs niet wanneer het gekookt is. Als het water licht troebel is, kan het wel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden of persoonlijke hygiëne.

Chloorgeur

In de provincie Namen is er nog geen drinkbaar water in Celles, het hoger gelegen gedeelte van Dave waar het water is afgesloten voor reinigingswerken en Ham-sur-Sambre. In het dorp Rivière, in de lager gelegen zone van Lustin en in Floriffoux is de watertoevoer hersteld. SWDE meldt dat er mogelijk een forsere chloorgeur dan anders kan worden waargenomen bij het kraanwater als het water weer drinkbaar werd verklaard. Dat vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid, klinkt het.

Extra waterlekken

In sommige gemeenten zijn er gedeeltelijke tekorten aan water, maar is de kwaliteit van het leidingwater niet aangetast. In Luik is de situatie genormaliseerd in Pepinster en Dison, in Namen is dat het geval in heel Profondeville. SWDE waarschuwt dat er de komende dagen ook nog incidenten mogelijk zijn op het distributienetwerk in de getroffen zones. Mogelijk zijn ook de ondergrondse leidingen beschadigd, wat kan leiden tot nog meer waterlekken.

In Pepinster en Verviers moeten ongeveer 9.000 mensen op zoek gaan naar een ander onderkomen, zei de korpschef van de politiezoner Vesder dinsdag in Terzake op VRT. Tal van inwoners hebben ook geen auto meer.