Nog nooit stierven zo weinig mensen in het verkeer

Nog nooit stierven zo weinig mensen in het verkeer

Tussen begin januari en eind september lieten 363 mensen het leven in het verkeer. Dat zijn er nog steeds 363 te veel, maar het aantal verkeersdoden was in die periode nog nooit zo laag. Ook Vlaanderen tekent met 168 dodelijke ongevallen een laagterecord op, blijkt uit de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit.

Wallonië hinkt wat achterop

Er vielen in ons land de eerste 9 maanden 11% (407 naar 363) minder doden dan vorig jaar in dezelfde periode. Het aantal sterfgevallen is forser gedaald op de Vlaamse wegen (van 202 naar 168 doden, ofwel -17%) dan in Wallonië (van 198 naar 185, ofwel - 7%). In Brussel is het aantal dodelijke slachtoffer wel gestegen van 7 naar 10. Bijna elke Vlaamse provincie kon een daling noteren, behalve in Antwerpen. Daar viel integendeel een forse stijging op te merken.

Ook het aantal gewonden nam af, net zoals het aantal letselongevallen. Al deze indicatoren zitten op het laagste niveau sinds de start van de verkeersveiligheidsbarometer in 2004. De daling van het aantal doden is het grootst tijdens het weekend (- 31). In de week waren er 13 dodelijke slachtoffers minder te betreuren.

"Niet op onze lauweren rusten"

"Deze resultaten zijn zeker bemoedigend, maar we mogen toch niet op onze lauweren rusten", reageert minister van Mobiliteit François Bellot (MR). "De strijd tegen recidivisme en rijden onder invloed van alcohol zijn enkele van onze prioriteiten om op jaarbasis het maximum van in totaal 420 doden te halen tegen 2020."

"Deze cijfers tonen een wereld van verschil met amper een paar jaar geleden", beaamt zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA). "De inspanningen van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan lijken hun vruchten af te werpen."