Nog nooit reden zo veel Belgen met een alcoholslot

Op dit moment rijden in ons land 1.038 bestuurders rond met een alcoholslot. Het is voor het eerst dat we de kaap van 1.000 alcoholsloten overschreden hebben. Dat is bij navraag vernomen van verkeersinstituut Vias Institute.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Belga
Leestijd 1 min.

In het ’coronajaar’ 2020 werden in totaal 582 alcoholsloten geïnstalleerd, waarvan Vias voor 322 de omkadering voorzag.

Sinds de verstrenging van de wet op 1 juli 2018 krijgt een bestuurder die 1,8 promille blies, altijd een alcoholslot opgelegd, tenzij de rechter gemotiveerde redenen heeft om een afwijking toe te staan. Recidivisten krijgen er ook één als ze tweemaal binnen de drie jaar betrapt worden op minstens 1,2 promille in het bloed.

«747 andere personen hebben het alcoholslotprogramma reeds beëindigd, omdat hun verplichte periode om ermee rond te rijden voorbij was. Een groot deel van die mensen kiest er wel voor om het alcoholslot in de wagen te laten zitten. Enkel de verplichte omkadering valt dan weg», licht Vias-woordvoerder Stef Willems toe.

Antwerpen op kop

Het gerechtelijke arrondissement Antwerpen blijft de koploper met het aantal uitgesproken alcoholsloten, gevolgd door West-Vlaanderen en het parket Halle-Vilvoorde. De jongste veroordeelde met een alcoholslot is geboren in 2001, de oudste is geboren in 1948.

Vias wil dit voorjaar de resultaten publiceren van een studie rond de praktische werking van het alcoholslot, onder meer hoe deelnemers het alcoholslot in de praktijk ervaren en hoe de regelgeving door de rechters wordt toegepast.