NMBS, De Lijn en Brussels Airlines verwachten hinder op 9 november

NMBS, De Lijn en Brussels Airlines verwachten hinder op 9 november
Belga / H. Kaghat

Traditioneel starten de acties bij het spoor al de avond voordien om 22 uur, dus vanaf dinsdagavond wordt er gedurende 24 uur hinder verwacht. Over de minimale dienstverlening op het spoor zou er begin volgende week meer duidelijkheid zijn. Maar ook in andere sectoren worden acties verwacht.

Minder bussen en trams

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zal bijvoorbeeld een alternatieve dienstregeling worden uitgewerkt. De algemene actie- en stakingsdag «zal in heel Vlaanderen hinder veroorzaken» voor het bus- en tramverkeer, zo betreurt de openbaarvervoermaatschappij. Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, is nog niet duidelijk. De Lijn kan ook nog niet meedelen waar de gevolgen van de acties het meest voelbaar zullen zijn.

40% minder vluchten

Ook Brussels Airport verwacht heel wat hinder als gevolg van de nationale actiedag door de vakbonden. De luchthaven heeft daarom voor die dag al preventief ongeveer 40% van de geplande vluchten geannuleerd, zegt ze. Er lopen nog gesprekken met partners en luchtvaartmaatschappijen om te bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn om chaos te vermijden.

Door vluchten te schrappen of te verplaatsen, wil men te lange wachtrijen en vertragingen die dag vermijden. Passagiers die getroffen worden, zullen persoonlijk door hun luchtvaartmaatschappij geïnformeerd worden, klinkt het. Hoeveel reizigers geïmpacteerd worden is niet bekend.