Nieuwe prijzenschok voor elektriciteit- en aardgasfactuur: factuur stijgt met 1.000 euro

Nieuwe prijzenschok voor elektriciteit- en aardgasfactuur: factuur stijgt met 1.000 euro

De reden van de nieuwe prijsschok is de stijgende kostprijs van aardgas op de groothandelsmarkten. Uit vrees voor tekorten deze winter is de prijs voor aardgas naar een absoluut record geschoten. Dat geldt ook voor de stroomprijzen in Europa. De Vlaamse consument wordt daardoor midscheeps getroffen, en dat is te merken aan de energiefactuur, die dus naar ongekende hoogtes stijgt.

Weer 500 euro erbij

In vergelijking met de cijfers van juli komt er een pak bij. De jaarfactuur voor elektriciteit stijgt met meer dan 521 euro in vergelijking met wie vorige maand een contract afsloot, voor aardgas stijgt de geschatte jaarfactuur met een ongeziene 1.048 euro, en dit op een maand tijd.

De stijging komt er na enkele maanden van dalingen en ondanks de btw-verlaging voor elektriciteit en aardgas. De cijfers houden enkel rekening met wie zich in augustus op de commerciële markt moet begeven. Het gaat om de geschatte jaarprijs van augustus 2022 tot en met juli 2023. Wie een sociaal tarief heeft, betaalt bijvoorbeeld veel minder.