Nieuwe peiling: Vlaams Belang blijft ondanks verlies grootste partij van Vlaanderen, PS incasseert in Wallonië

Nieuwe peiling: Vlaams Belang blijft ondanks verlies grootste partij van Vlaanderen, PS incasseert in Wallonië
Belga / D. Waem

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn in Vlaanderen, dan haalt Vlaams Belang 23,6 procent van de stemmen. Met die uitslag doet de radicaal-rechtse partij het nog altijd een stuk beter dan bij de laatste verkiezingen twee jaar geleden (18,7 procent), maar wel slechter dan bij de vorige peiling in juni (26,1 procent).

N-VA houdt stand als tweede partij met 21,2 procent van de stemmen. Dat resultaat betekent een lichte, niet-significante daling ten opzichte van de vorige peiling (21,8 procent), maar het is vooral een pak lager dan bij de verkiezingen van mei 2019 (25,5 procent).

CD&V komt op plaats drie met 12,6 procent, een neuslengte voor Vooruit met 12,3 procent. Open Vld komt uit op 11,4 procent, Groen op 9,6 procent en het radicaal-linkse PVDA op 7,7 procent.

Klappen voor PS

In Wallonië moet de PS incasseren. Terwijl de Franstalige socialisten bij de verkiezingen konden rekenen op 26,1 procent en bij de laatste peiling nog 24,9 procent haalden, scoort de Parti Socialiste vandaag nog amper 21,4 procent. In het zog van de PS volgt MR met 20,3 procent, waarmee de Franstalige liberalen de radicaal-linkse PTB (18,7 procent) achter zich laten. Ecolo stijgt naar 16,7 procent, cdH eindigt op 10 procent en DéFI flirt met 5,1 procent opnieuw met de kiesdrempel.