Nieuw-Zeelandse zeespiegel stijgt sneller dan verwacht: Wellington en Auckland bedreigd

In grote delen van Nieuw-Zeeland neemt de zeespiegel twee keer sneller toe dan voorzien, waardoor twee belangrijke steden, de hoofdstad Wellington en de grootste stad Auckland, bedreigd worden. «We hebben minder tijd om op te treden, en dat is een beetje beangstigend», aldus onderzoeksleider Tim Niash.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderzoekers verzamelden gegevens langs de Nieuw-Zeelandse kustlijn, waaruit blijkt dat sommige streken elk jaar al 3 à 4 millimeter zinken. De verwachtingen in de studie zijn het resultaat van het groots opgezette onderzoeksprogramma NZ SeaRise, dat de afgelopen vijf jaar werd uitgevoerd door lokale en internationale wetenschappers.

Uit die studie blijkt nu dat de autoriteiten minder tijd dan voorzien hebben om de nodige maatregelen te nemen, zoals kustbewoners laten verhuizen. Als op wereldniveau de zeespiegel tegen 2100 met goed een halve meter toeneemt, dan zal dat in bepaalde delen van de Nieuw-Zeelandse archipel bijna een meter zijn, omdat het land tegelijkertijd zinkt, waarschuwt Naish. «We hebben nog tijd, maar geen tijd meer om achterover te leunen.»

Zware overstromingen

Die sneller stijgende zeespiegel is vooral voor hoofdstad Wellington catastrofaal nieuws. Tegen 2040 kan het waterpeil er met 30 centimeter toenemen, een niveau dat aanvankelijk pas tegen 2060 verwacht werd. Dat betekent dat de inwoners van Wellington elk jaar het slachtoffer kunnen worden van zware overstromingen.

De zuidoostelijke kust van het Noordereiland, ook het dichtbevolktste deel van de archipel, loopt het grootste risico. Verder is ook Auckland, met 1,7 miljoen inwoners de grootste stad, bijzonder kwetsbaar. Langs grote delen van de kust in Auckland zal het waterpeil, volgens de verwachtingen van de wetenschappers, 50 procent sneller stijgen. De onderzoekers wijzen erop dat dit gigantische gevolgen zal hebben voor de prijzen van huizen en verzekeringspremies.

NZ SeaRise heeft een tool online gezet die bevolking en autoriteiten moet toelaten de verwachtingen voor een bepaalde regio na te gaan, zodat ze het risico op overstromingen of erosie kunnen inschatten.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern liet al weten dat er al plannen gemaakt worden, waaronder budgetten voor de hervestiging van mensen die langs de kustlijn wonen.