New Yorks ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht

New Yorks ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht
Foto Unsplash

Nu de deltavariant hevig woedt en de effectiviteit van de vaccins steeds duidelijker wordt, heeft de Amerikaanse staat New York zorgmedewerkers verplicht om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Op 27 september moeten alle medewerkers gevaccineerd zijn. Er geldt enkel een uitzondering voor personeelsleden die een medisch risico lopen.

Dat zorgt nu voor problemen in het Lewis County Health System. Bijna drie vierde van het zorgpersoneel heeft zich laten vaccineren, waarvan dertig werknemers nadat de vaccinatieplicht aangekondigd werd in augustus, maar dat is niet genoeg.

Directeur steunt de verplichting

Nadat de vaccinatieplicht aangekondigd werd, namen 30 medewerkers ontslag. 165 medewerkers hebben zich nog niet laten inenten. Zes van de ontslagnemende medewerkers maakten deel uit van de kraambedafdeling, zeven andere van diezelfde afdeling twijfelen nog tussen ontslag nemen en zich laten vaccineren. Het gevolg daarvan laat zich nu voelen op de kraamafdeling waar deze maand geen bevallingen meer zullen kunnen plaatsvinden.

«Essentiële gezondheidszorg loopt een risico», vertelt de ziekenhuisdirecteur Gerald Cayer tijdens een persconferentie. «Niet vanwege de verplichting. De verplichting verzekert net dat we een gezond team hebben en dat wij niet verantwoordelijk zijn voor de overdracht van het virus in onze faciliteiten.»

Ondanks de huidige problemen, staat de directeur wel achter de beslissing van de staat New York. «Ik kreeg al verschillende keren de vraag of ik de vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers steun», vervolgt Cayer. «Het antwoord is volmondig ja.»