‘Moord zonder lijk’ uit 2013 krijgt eindelijk ontknoping

Er is eerder dit jaar eindelijk een definitieve doorbraak gekomen in het dossier rond de moord op Youness Bizrane in 2013. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad en het Antwerpse parket bevestigt het nieuws.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In 2016 (en eveneens in beroep in 2017) werd de toen 28-jarige Rubens M. uit Mol, de partner van het slachtoffer, voor de feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar, maar een lijk werd nooit gevonden. Enkele maanden geleden is uit DNA-onderzoek gebleken dat de stoffelijke overschotten die in 2019 werden aangetroffen in een berm in Cerfontaine, vlakbij de Franse grens, afkomstig zijn van Bizrane.

De 33-jarige Youness Bizrane verdween in november 2013. Zijn familie in Marokko trok aan de alarmbel en de politie trof in het appartement van Rubens M. in Schaarbeek onder meer de iPad, smartphone en bankkaart van het slachtoffer aan. Rubens M. bekende aan enkele naasten dat hij Bizrane had gewurgd en begraven in een bos, maar kwam later op die verklaringen terug. De rechtbank oordeelde tot tweemaal toe dat Rubens M. wel degelijk schuldig was aan de moord. De man kreeg 25 jaar cel voor de ‘moord zonder lijk’.

DNA-materiaal

In 2019 vonden arbeiders die in Cerfontaine bermen aan het schoonmaken waren, toevallig een koffer met daarin het zo goed als het ontbonden stoffelijke overschot van een man. Verder onderzoek leverde een mogelijke link met de moordzaak rond Youness Bizrane op. «Maar er was geen DNA-staal van het slachtoffer beschikbaar om een vergelijkende test mee te doen», zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. «De volledige familie van het slachtoffer woont in Marokko. Door de coronapandemie konden we lange tijd niet tot daar gaan om bij hen een staal af te nemen.»

In april van dit jaar kon er dan toch een DNA-vergelijking worden uitgevoerd. Die bevestigde dat het aangetroffen lichaam dat van Youness Bizrane was. «De veroordeling van Rubens M. was al definitief, maar voor de familie was dit nieuws natuurlijk wel belangrijk», geeft Aerts aan.