Meer Belgen halen de reiskoffer boven

Meer Belgen halen de reiskoffer boven

Meer Belgen hebben zomerse vakantieplannen in het vooruitzicht, zo'n 13 procentpunt meer dan in 2016 om precies te zijn. Dat staat in de vakantiebarometer van reisverzekeraar Europ Assistance, dat meer dan 1.000 Belgen en 10.000 mensen in Europa, de VS en Brazilië ondervroeg. "Vorig jaar werd de enquête net na de aanslagen afgenomen. Veel Belgen wilden toen niet op vakantie gaan uit schrik", verklaart woordvoerder Xavier Van Caneghem het verschil.

De lengte van de vakantietripjes daalt wel. De korte verblijven van één week zitten in de lift, terwijl we minder vaak kiezen voor vakanties van twee weken of langer. Ook zijn we bereid om te beknibbelen op het vakantiebudget, dat gedaald is van gemiddeld 2.412 euro per gezin naar 2.179 euro per gezin.

Zonnekloppers op zoek naar rust

De Belg trekt er het liefst op uit met de auto en bij voorkeur in Europa zelf, met buurland Frankrijk als absolute topper. Heel wat landgenoten snakken blijkbaar naar de zon, want ook Spanje en Italië zijn populaire bestemmingen. En niet alleen mooi weer staat op de prioriteitenlijst, want meer dan de helft van de Belgen gaat tijdens de vakantie vooral op zoek naar rust. Daarnaast willen globetrotters nieuwe culturen ontdekken en tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Voor het eerst heeft Europ Assistance ook gepeild naar de droombestemming van de Belgen. New York kwam als winnaar uit de bus, maar ook Rome en Barcelona zijn in trek.

Airbnb en couchsurfen

De meerderheid (53%) overnacht het liefst in een hotel, maar tegelijk is de invloed van platformen als Airbnb en couchsurfing voelbaar. Bijna een op de drie geeft de voorkeur aan een logement bij een inwoner.