Marc Van Ranst over ernstige ziekte na coronabesmetting: «Daarom vaccineren we kinderen»

Marc Van Ranst over ernstige ziekte na coronabesmetting: «Daarom vaccineren we kinderen»
Belga / James Arthur Gekiere

Enkele weken geleden werd het startschot gegeven van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Niet iedereen staat ervoor te springen om hun kinderen te laten vaccineren, maar er zijn enkele zeer goede redenen voor.

Ontstekingsreactie

MIS-C is daar één van. Dat is een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken, waaronder het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag-darmorganen. De ziekte wordt bij sommige kinderen vastgesteld die eerder een coronabesmetting hadden opgelopen. «MIS-C is één van de redenen waarom we kinderen vaccineren. Eén op 3000 kinderen maakt het door na een Covid-19 infectie. Vaccineren verlaagt dat risico», schrijft viroloog Marc Van Ranst op Twitter.

Enkele weken na coronabesmetting

Hij citeert daarbij kinderarts-immunoloog Levi Hoste van UZ Gent. «Eerst kort over multisysteem inflammatoir syndroom in children (MIS-C): De symptomen zijn hoge koorts en ontsteking van verschillende organen (vooral darm, huid, hart en bloedvaten). Deze beginnen zo’n 4-6 weken na het doormaken van COVID-19. MIS-C treft vooral kinderen van lagere schoolleeftijd (mediane leeftijd is 8 jaar). Meestal heeft het kind geen of weinig klachten van de infectie gehad en is het interval tot MIS-C ook symptoomvrij.»

Belangrijkste complicatie van pandemie

«2 op 3 kinderen belanden op intensieve zorgen, maar met tijdig geven van een ontstekingswerende behandeling is de opname meestal beperkt tot een week. Er zijn meestal geen restletsels. De mortaliteit is (internationaal) ~1% hoewel we in onze regio duidelijk lager zitten. MIS-C treedt op in 1 op 3000 van de infecties bij kinderen. Er zijn geen gekende risicofactoren (meeste kinderen zijn voorheen gezond). Hoewel zeldzaam, maakt dat het - zeker voor kinderen zonder chronische ziektes - de belangrijkste medische complicatie van deze pandemie», klinkt het.