Marc Van Ranst boos over gelekte rapport: «Schande dat expertadviezen worden gelekt omwille van politieke spelletjes»

Marc Van Ranst boos over gelekte rapport: «Schande dat expertadviezen worden gelekt omwille van politieke spelletjes»
Belga/ N. Maeterlinck

«Dit betekent een vertrouwensbreuk met de politici», zegt een teleurgestelde Marc Van Ranst aan HLN Nieuws. Ook viroloog Steven Van Gucht betreurde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 de gebeurtenis.

Op Twitter legt Van Ranst uit dat de GEMS-adviezen worden doorgegeven aan het commissariaat, die ze op zijn beurt doorgeeft aan de politici. «Het is belangrijk dat die adviezen pas na het Overlegcomité worden bekendgemaakt zodat politici zich kunnen verantwoorden voor de keuzes die ze hebben gemaakt.»

Wie de adviezen naar buiten heeft gebracht, is niet duidelijk. De viroloog kijkt wel in de richting van de politici. «Als de adviezen naar het politieke niveau gaan, is het bijna altijd het geval dat ze gelekt worden», aldus Van Ranst aan HLN.

Verplicht telewerken

In het gelekte rapport pleiten de experten onder meer voor de sluiting van het nachtleven en voor trouw- en andere privéfeesten vanaf 50 gasten. Er wordt ook voorgesteld om kinderen vanaf 9 jaar een mondmasker te laten dragen op school en om telewerken verplicht te maken tot na de kerstvakantie. Deze adviezen worden besproken op het volgende Overlegcomité. Dat vindt komende woensdagmiddag plaats.