Man krijgt geen harttransplantatie omdat hij niet gevaccineerd is: «Gevaccineerden hebben meer kans om te overleven»

Man krijgt geen harttransplantatie omdat hij niet gevaccineerd is: «Gevaccineerden hebben meer kans om te overleven»
Facebook / Heather Dawson

DJ Ferguson heeft zware hartproblemen waardoor hij dringend een harttransplantatie nodig heeft. Een tijdje geleden zette hij zich op een wachtlijst en intussen was het bijna aan hem. De 31-jarige papa is echter niet gevaccineerd en werd om die reden van de lijst geschrapt. Momenteel vecht hij voor zijn leven in het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Principieel

Zijn vader, David Ferguson, begrijpt de beslissing van het ziekenhuis niet. «Het coronavaccin druist in tegen zijn basisprincipes, hij gelooft er niet in. Het is een beleid dat ons wordt opgedrongen en omdat hij zich niet laat vaccineren, haalden ze hem van de lijst. Mijn zoon is moedig aan het vechten voor zijn leven terwijl hij zijn integriteit behoudt en principes respecteert. Ik heb daardoor nog meer respect voor hem. Het is zijn lichaam en dus zijn keuze», vertelt hij aan CBS Boston.

Lage weerstand

Een woordvoerder van het ziekenhuis legt uit dat vaccinatie noodzakelijk is omdat mensen die een transplantatie ondergaan enorm vatbaar zijn voor infecties omwille van hun lage weerstand. «Net zoals bij andere wachtlijsten is het coronavaccin één van de vele vaccins die transplantatiekandidaten moeten hebben gezet opdat ze een grotere kans hebben op een succesvolle operatie en ze na de transplantatie langer leven. Na eender welk transplantatie wordt je immuunsysteem immers uitgeschakeld. Zelfs van een verkoudheid kan je dan sterven, dus zeker ook van het coronavirus. Organen zijn bovendien schaars. We gaan ze niet geven aan iemand die een kleine kans heeft om te overleven terwijl anderen die wél gevaccineerd zijn meer kans hebben om na de operatie langer te blijven leven», klinkt het.