Krijgt het Brusselse Justitiepaleis dan eindelijk een make-over?

Krijgt het Brusselse Justitiepaleis dan eindelijk een make-over?
Foto Belga

De voorbereidende fase ging op 15 maart vorig jaar van start. Toen vond de renovatie plaats van - jawel - de steigers die al sinds de jaren tachtig rond het Justitiepaleis staan. Ze hebben nooit gediend voor de renovatie van het gebouw, maar zijn intussen versleten en beantwoorden niet meer aan de hedendaagse normen. Om de werken effectief te starten, moesten ze worden gerenoveerd.

Nu kan de werf echt van start gaan. Volgens de ramingen van de staatssecretaris, zouden de werken in de lente of de zomer van 2023 uit de startblokken kunnen schieten. Niet enkel de gevel, maar ook 4.600 m2 omlijsting krijgen een nieuw kleedje. Naast de esthetische renovatie moeten de werken ook de energieprestatie van het Justitiepaleis met 10 tot 15 procent opkrikken.

200ste verjaardag

Voor het einde van de eerste fase wordt gemikt op de tweede helft van 2024. De werken aan de sokkel zouden in 2025 beginnen. Tijdens de twee daaropvolgende fases zijn de andere gevels aan de beurt. De steigers zouden geleidelijk verdwijnen. Het is de ambitie van staatssecretaris Michel dat ze ten laatste in 2030 - wanneer België zijn 200ste verjaardag viert - verdwenen zijn.