Jongeren slikken almaar meer antidepressiva

Jongeren slikken almaar meer antidepressiva
Foto Unsplash

In 2020 waren er in België al 1,22 miljoen patiënten die antidepressiva slikken, zowat 7 procent meer dan tien jaar geleden. Bovendien doen ze dat elk jaar gulziger. Het aantal dagdosissen is in diezelfde periode met een kwart gestegen. De gouden standaard is afbouwen na zes maanden, maar een rondvraag bij psychiaters leert dat het vaak gebeurt dat mensen jarenlang antidepressiva nemen, zonder duidelijke indicatie.

België is al jarenlang koploper wat betreft het aantal voorgeschreven antidepressiva. Slechts 5 à 6 procent van de populatie komt normaal gezien in aanmerking voor medicatie bij matige tot ernstige depressie, of angst- of dwangstoornissen wanneer psychotherapie niet werkt. België schrijft dus een pak meer voor.

Ook opvallend volgens De Morgen: de laatste jaren stijgt vooral het aantal jongeren (-20 jaar) dat naar medicatie grijpt fors, ruim 8 procent in drie jaar tijd. Dat zorgt voor bezorgdheid, want het risico op zelfbeschadigend gedrag is bij jonge mensen tijdelijk iets hoger bij de opstart van antidepressiva.