JOEPIE. Vanaf nu kan je 425 kilometer langs de kust mountainbiken

JOEPIE. Vanaf nu kan je 425 kilometer langs de kust mountainbiken
Foto Unsplash

De afgelopen jaren zijn er heel wat mountainbikeroutes geopend of vernieuwd aan de kust. Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten hebben nu al die routes met elkaar verbonden tot een groot aaneengesloten kustnetwerk. Het is toegankelijk voor iedereen, van de recreatieve fietser tot de getrainde sportman en -vrouw. Die laatsten kunnen ook terecht op een nieuwe mountainbike-marathonroute van 107 kilometer tussen De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke, met heel wat hoogtemeters en technische passages.

178 offroadkilometers extra

In het dichtbevolkte kustgebied met veel beschermde stukken natuur was het vaak een uitdaging om nieuwe routes met voldoende offroadkilometers samen te stellen. Door een samenwerking tussen Sport Vlaanderen, Westtoer en de kustgemeenten zijn er nu 178 offroadkilometers bijgekomen. «Aan de kust kan je het mountainbiken in al zijn facetten beleven doordat paden lopen via bos, duinen en strand», zegt Marleen Decordier, voorzitter Sportoverleg Kust (SOK). «Zo maak je kennis met al onze mooie kustgemeenten.»

«Er staan maar liefst 2.300 palen en borden voor de mountainbikers», zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. «Vrijwillige peters en meters voeren regelmatig controles uit. Ook andere bikers kunnen problemen aan de routes signaleren via de website www.routechirurg.be

Vlaanderen telt nu al over meer dan 7.000 kilometer mountainbikeroutes.