Huis huren in Vlaanderen en Brussel was nog nooit zo duur

Huis huren in Vlaanderen en Brussel was nog nooit zo duur
Foto Unsplash

Opvallend is wel dat de huurprijzen van appartementen vorig jaar voor het eerst sinds 2017 niet meer gestegen zijn. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt voor Vlaanderen en Brussel 719 euro. Al lijkt de kans groot dat de meeste huurprijzen in 2022 een indexsprong zullen maken wegens de hoge inflatie van de afgelopen maanden.

Voor een alleenstaande woning loopt de maandelijkse huurprijs zelfs op tot gemiddeld 976 euro, oftewel een stijging van 3,55 %. Voor een halfopen bebouwing is dat gemiddeld 842 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van 4,65 % tegenover vorig jaar. Voor een gesloten bebouwing daarentegen betaal je gemiddeld 813 euro per maand, oftewel 1,68 % meer dan een jaar geleden.

Huurders zoeken grotere woning

«Steeds meer huurders zijn op zoek naar een woning met meer ruimte en verkiezen een huis boven een appartement. Het aanbod aan huurhuizen kan deze stijgende vraag niet volgen, en het gevolg zijn dus hogere huurprijzen voor huizen», zegt vastgoedexpert Filip Dewaele.

Tot slot valt volgens Dewaele Vastgoedgroep op dat huurwoningen een steeds betere EPC-score kunnen voorleggen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de steeds strengere maatregelen en verplichtingen die de kwaliteit omhoog stuwt, klinkt het.