Heel de week puffen en zweten, maar ‘s nachts koelt het wél af

Heel de week puffen en zweten, maar ‘s nachts koelt het wél af
Belga / H. Kaghat

Morgen (woensdag) wordt het net als vandaag weer zonnig, met maxima rond 25 graden aan zee en tot 31 graden in het binnenland. ’s Nachts dalen de temperaturen tot 14 à 18 graden, in sommige Ardense valleien wat lager. Ook donderdag is het aanhoudend zonnig en zeer warm met maxima van 27 à 28 graden aan zee tot rond 31 graden in de meeste streken, maar ‘s nachts koelt het weer af met minima van 13 tot 18 graden. Vrijdag klimmen de maxima al tot 29 à 33 graden, zaterdag of zondag kan het kwik lokaal 35 graden bereiken. Zondagnacht is er lokaal kans op onweer.

Amper tropische nachten

Hoewel we dus opnieuw zullen kreunen onder de hitte, koelen de nachten in tegenstelling tot in juli wel af. Volgens weerman Frank Deboosere liggen er de komende dagen slechts één of twee ‘tropische nachten’ - nachten waarin het kwik niet onder de 20 graden daalt - in het verschiet. «Dit weekend, wanneer het kwik tussen de 32 en 35 graden aangeeft, zullen we wellicht nog één of twee tropische nachten doormaken», aldus Deboosere aan het Nieuwsblad. «Maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.»

De nachtelijke koelte heeft een eenvoudige verklaring: omdat de dagen minder lang zijn dan in juli, heeft de zon ook minder tijd om de aarde overdag op te warmen. Daardoor koelt het ‘s nachts gemakkelijker af. Toch mogen we niet te vroeg victorie kraaien, waarschuwt de weerman nog, want eens de hitte in huis hangt is die moeilijk weg te krijgen - koelere nacht of niet. Alle ramen openzetten wanneer de buiten frisser is dan binnen en idealiter een tocht creëren voor goede luchtcirculatie is het devies.