Hebben ook jonge mensen een tweede boosterprik nodig? Steven Van Gucht zorgt voor duidelijkheid.

Hebben ook jonge mensen een tweede boosterprik nodig? Steven Van Gucht zorgt voor duidelijkheid.
Belga / Nicolas Maeterlinck

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft zienderogen stijgen en dat vertaalt zich in een serieuze toename van ziekenhuisopnames. Op een maand tijd verdubbelde dat aantal immers, van 800 toen tot 1660 opnames nu.

Andere trend

Moeten we ons daar zorgen over maken? «De stijging van het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt, versnelt of vertraagt nu al twee weken niet. Dat is anders dan vroeger. Toen nam het aantal ziekenhuisopnames eerst steeds sneller toe, dan vertraagde de stijging en vervolgens daalde het aantal opnames. Nu is de trend dus anders. Wat dat de komende weken gaat geven, weten we nog niet. We wachten nog op de modellen die de evoluties kunnen voorspellen. Maar ik verwacht niet dat de ziekenhuizen in de komende weken in de problemen zullen komen. Eind 2020 lagen er meer dan duizend mensen op intensieve zorgen. Daar zitten we met de 73 van nu gelukkig nog heel ver af», legt viroloog Steven Van Gucht uit in Het Nieuwsblad.

Geen gewoon griepje

Sommige mensen relativeren het coronavirus intussen en vergelijken het met de griep. Volgens Van Gucht is het coronavirus wel degelijk gevaarlijker dan de griep. «Zeker wel. In de laatste weken sterven er elke dag gemiddeld zes mensen aan corona en nul mensen aan griep. Het griepvirus breekt elk jaar een keer door en dan is er een piek in de ziekenhuizen. Corona is er het hele jaar door. Eigenlijk zitten we dit jaar al aan onze derde coronagolf. Het klopt wel dat corona voor patiënten die geluk hebben dezelfde symptomen veroorzaakt als een verkoudheid. En als je meer pech hebt, vertoont het dezelfde symptomen als griep. Maar de complicaties bij corona zijn dodelijker», klinkt het.

Goede voorbeeld geven

In de herfst worden 50-plussers uitgenodigd voor een tweede boosterprik. Kunnen mensen die jonger zijn dan 50 dan zonder extra prik op beide oren slapen? «Voor ouderen en zorgpersoneel wordt het vaccin aangeraden, maar voor de brede bevolking is die aanbeveling minder dwingend. Ik ben 46 jaar en ga die extra prik zeker laten zetten, omdat ik het goede voorbeeld wil geven. Laat het me zo stellen: het voordeel van een vaccinatie is altijd groter dan het nadeel», besluit hij.