HANDIG. OKay opent selfservice-winkel in Gent die 24/7 open is

HANDIG. OKay opent selfservice-winkel in Gent die 24/7 open is
Foto Unsplash

Stel: je hebt stevige werkdag gehad met een aantal lange overuren, waardoor alle supermarkten dicht zijn. Je hebt geen zin in een diepvriespizza of een afhaalmaaltijd, maar in vers voedsel. Voor Gentenaren is dat vanaf nu geen enkel probleem meer, want zij kunnen nu op ieder moment van de dag en iedere dag van de week terecht in de ‘OKay Direct’ in de Belfortstraat in het centrum van Gent. Dankzij slimme technologie kan deze OKay altijd openblijven – of althans voor zo lang het pilootproject loopt.

Het systeem werkt als volgt. Je krijgt toegang tot de winkel door de QR-code van je Xtra-app of -kaart te scannen. Met die QR-code kan je de deuren van de (koel)kasten openen om producten te nemen. Alle aankopen worden geregistreerd op basis van productdetectie in de rekken. Door de QR-code aan de kassa opnieuw in te scannen wordt de eindafrekening gemaakt en kan je elektronisch betalen voor het verlaten van de winkel. Op die manier kan je jouw aankopen volledig autonoom en op eigen tempo afhandelen.

Voorlopig enkel Gent

In een persbericht zegt de winkelketen dat «dit pilootproject tegemoet wil komen aan de evoluerende noden van de klant zoals het belang van autonomie en vrijheid én focus op productkwaliteit.»

«Een grote meerwaarde voor de klanten is dat ze 24/7 boodschappen kunnen doen in hun buurt», zegt Gert Somers, verantwoordelijke voor de stadsformules bij OKay. «Hiermee willen we vooral doelgroepen aanspreken die baat hebben bij een winkel met langere openingsuren. Ik denk daarbij aan studenten, mensen met onregelmatige of late werkuren zoals medewerkers in de zorg, hulpdiensten en zo verder.»

Met dit project willen ze kijken hoe haalbaar en populair zo’n selfservice-winkelformule in een stadsomgeving is. Somers zegt dat ze in ieder geval eerst het concept uitgebreid zullen testen vooraleer ze het op een grote schaal zullen uitrollen. Inwoners van andere steden moeten dus nog even geduld hebben.