Gedaan met Uber in Brussel: studenten zullen hun gewoontes moeten aanpassen

Woensdag kwam het nieuws naar buiten: vanaf vrijdag 26 november 2021 is Brussel verboden terrein voor de chauffeurs van Uber. Kotplanet, het digitale medium over het studentenleven, peilde bij een aantal Belgische jongeren naar de impact van die beslissing op hun dagelijkse leven.

door
Kotplanet
Leestijd 3 min.

Waarover gaat het concreet? Het Hof van Beroep in Brussel heeft beslist dat houders van een VVB-vergunning (Verhuren van Voertuigen met Bestuurder) niet langer hun activiteit mogen uitoefenen via Uber. In de praktijk komt het erop neer dat er in de hoofdstad geen chauffeurs van Uber meer te vinden zullen zijn.

Wat betekent Uber voor studenten?

Emilie, een 22-jarige studente journalistiek, getuigt:

«Ik maak nu al verschillende jaren geregeld gebruik van Uber. Als ik na een avondje uit niet te voet naar huis wil gaan, vraag ik een Uber aan. Ik neem vaker een Uber dan een taxi omdat het systeem veel gemakkelijker is: je hoeft maar in te geven waar je heen wil en de chauffeur brengt je er rechtstreeks naartoe. Er is geen misverstand mogelijk. Ik vind het ook veel veiliger dan een taxi. Omdat de app je de nummerplaat van de wagen geeft, weet je meteen precies welke auto op je wacht. De kans is dus veel kleiner dat je te maken krijgt met een ‘valse taxi’. Op de app kan je bovendien contactpersonen voor noodgevallen invullen, en die krijgen automatisch alle informatie over je rit. Dat stelt me allemaal samen veel meer gerust dan een gewone taxi, die je kan wegvoeren naar waar hij wil zonder dat iemand op de hoogte zou zijn. Ik ben helemaal niet blij dat er geen auto’s van Uber meer mogen rondrijden in Brussel. Het is alweer een stok in de wielen van mensen die met een gerust hart naar huis willen. Ik moet zeggen dat ik op dit moment niet eens weet welke oplossingen ik nu moet gebruiken als ik nog eens uitga. Ik zal waarschijnlijk gewoon moeten rekenen op mijn vrienden om niet op mijn eentje naar huis te gaan.»

Is Uber de veilige en praktische optie?

De oplossing die Uber aanbiedt, is eenvoudig, snel en veilig. Studenten die uitgaan willen veilig terug naar huis en de keuze hebben tussen het openbaar vervoer en privé-chauffeurs. Het is een extra optie als je ’s avonds laat je plannen nog verandert en toch in alle veiligheid naar huis wil kunnen. Lea, een studente van 19, vindt Uber zeker een pluspunt. «We gebruiken Uber om uit te gaan, als we iets gaan drinken of als we ons moeten haasten», zegt ze.

Cedric, 22 jaar, student ingenieur, noemt Uber een luie oplossing. Maar hij vindt het ook een uitstekend alternatief als het openbaar vervoer verstoord is. Hij voegt eraan toe: «Wat ik vooral apprecieer, is dat ik met Uber mijn reis kan plannen en zelf het ‘comfortniveau’ kan kiezen. En dat ik weet waar de auto zich precies bevindt. Bij een traditionele taxi is dat niet het geval.»

Wat zijn de andere opties?

Er zijn ook andere opties. Studenten zullen liever gebruikmaken van diensten zoals Heetch (de Franse concurrent van Uber), de fiets (zoals Billy) of elektrische steps (Dott of Lime) om ‘s avonds laat naar huis te gaan. Alles hangt vooral af van hoe de avond eindigt en hoe ze zich voelen. Alle studenten lijken het er in elk geval over eens dat veilig thuiskomen een prioriteit is.

Wat vindt de community van Kotplanet op Instagram en Facebook ervan?

Kotplanet ging direct naar de bron en vroeg 300 studenten op Facebook naar hun mening. 17% van de ondervraagde studenten maakt gebruik van Uber maar heeft al een alternatief gevonden. 57% van de studenten heeft echter nog steeds geen andere optie dan een Uber nemen om naar huis terug te keren als ze uitgaan. De overige 26% voelt zich niet aangesproken door de uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep.

Op het Instagram-account @Kotplanet zien de resultaten er ietwat anders uit. 83% van de studenten zegt er dat ze gewoon geen gebruikmaken van Uber. Zij geven de voorkeur aan het openbaar vervoer en de eigen auto.