Gasexplosie Turnhout mogelijk veroorzaakt door installatiefout aan gasvuur

Gasexplosie Turnhout mogelijk veroorzaakt door installatiefout aan gasvuur
Foto Belga / E. Lalmand

Bij het drama kwamen een koppel van 60 en 70 jaar en een koppel van 72 en 79 jaar om het leven. Twee andere bewoners raakten gewond. De oorzaak van de explosie was niet meteen duidelijk, al vermoedden de hulpdiensten wel al dat het om een gasontploffing ging. Het parket stelde een branddeskundige aan, die zondag samen met de politie ter plaatse ging.

Technisch probleem

Aan de hand van de momenteel beschikbare gegevens kan volgens het parket «niet worden uitgesloten» dat de ontploffing mogelijk het gevolg was van een technisch probleem bij de externe installatie van een gasvuur. Het parket benadrukt wel dat het onderzoek zich nog een prille fase bevindt.

Om elk risico uit te sluiten, gaf het parket meteen de opdracht aan de politie om een lijst van adressen samen te stellen waar nog «potentieel gevaarlijke situaties» zouden kunnen bestaan. Het gaat om elf plaatsen in Antwerpen, de Antwerpse districten Deurne en Wilrijk, Kontich en Schaarbeek. De betrokken lokale politiezones voerden daar intussen al controles uit samen met de brandweerdiensten en nutsmaatschappijen.

De lokale recherche van de Regio Turnhout voert intussen het verdere onderzoek naar het incident, onder leiding van een onderzoeksrechter.