GAMES. ‘Villainous’: slecht zijn voelde nog nooit zo goed

GAMES. ‘Villainous’: slecht zijn voelde nog nooit zo goed
Foto Disney Ravensburger

In ‘Villainous’ kruipen twee tot zes spelers elk in de huid van een iconische schurk uit het Disneyuniversum. Het doel is om als eerste je meest duivelse plan te verwezenlijken, vooraleer andere spelers er een stokje voor steken.

Het spel bevat zes unieke Disneyschurken (Kapitein Haak, Malafide, Jafar, Prins John, De Hartenkoningin en Ursula), elk met een bijhorend spelersbord, deck met 45 kaarten, een gestileerde pion en een schurkenhandleiding met uitleg over een aantal kaarten en de overwinningsdoelen. De doos bevat ook 80 invloedmunten en een aantal tokens die je doorheen het spel nodig hebt voor bepaalde personages. Allereerst kiest iedereen zijn favoriete slechterik en het bijhorende spelersbord. Ieder bord toont vier herkenbare locaties uit de Disneyfilm waarbinnen jij jouw invloed wilt vergroten, alsook een beknopte samenvatting van wat je moet doen om te winnen met dit personage.

Malafide plannen

Het doel van het spel is uiteraard winnen, maar dat doet iedere vijand op een andere manier, afhankelijk van het gekozen personage en de bijhorende overwinningsvoorwaarden. Zo moet Prins John bijvoorbeeld twintig invloedmunten aan het begin van zijn beurt hebben, terwijl Malafide zo snel mogelijk alle locaties van het rijk wil vervloeken. Om je doel te verwezenlijken, moet je tactische keuzes maken over welke scenes je op welk moment bezoekt en waar je jouw concurrenten gaat saboteren.

Foto Disney Ravensburger

Zodra een speler de unieke doelstelling van zijn personage heeft volbracht, is het spel afgelopen. Weer geen ‘lang en gelukkig’ voor de andere booswichten, helaas.

Ons verdict

‘Disney Villainous’ geeft een heerlijke draai aan de strijd tussen goed en kwaad. Het artwork komt rechtstreeks uit de tekenfilms en katapulteert je onmiddellijk terug naar je kindertijd die je spendeerde met ‘Peter Pan’ en ‘Alice in Wonderland’.

Het spel kan snel opgezet en gespeeld worden, maar de kracht van ‘Villainous’ schuilt in de grote hoeveelheid personages en het feit dat elke snoodaard zijn eigen strategie heeft om te winnen. Veel hangt ook af van de tegenstanders die tegenover je zitten, want ieder spelersbord is anders en zal dus ook op een andere manier interageren met jouw plannen.

Foto Disney Ravensburger

Toch zijn er ook minpuntjes. Hoewel het spel voor twee tot zes spelers bestemd is, lijkt het ons niet aangewezen om het met meer dan vier spelers te spelen. Anders wordt het spel nodeloos lang gerekt, omdat je telkens wanneer je bijna uitspeelt toch weer geboycot wordt. Je speelt in de eerste plaats allemaal op je eigen spelbord en bent in mindere mate bezig met wat er op het bord van een andere speler gebeurt.

‘Villainous’ kent vier uitbreidingen, telkens met drie nieuwe Disneyschurken, waardoor je maar liefst 18 booswichten kan verzamelen.

‘Disney Villainous’ en alle uitbreidingen zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak bij jou in de buurt.

Score

Spelinhoud 4/5

Spelregels 3/5

Artwork 4/5

Replayability 3/5