EU: «Speech bewijst dat Poetin alleen in escalatie geïnteresseerd is» (video)

EU: «Speech bewijst dat Poetin alleen in escalatie geïnteresseerd is» (video)
Foto Sipa USA

Poetin kondigde de gedeeltelijke mobilisatie aan tijdens een woensdagochtend uitgezonden televisietoespraak. Na afloop zei het Russische ministerie van Defensie dat 300.000 reservisten onder de wapens worden geroepen. De referenda in Loehansk, Donetsk, Cherson en het gedeelte van Zaporizja dat onder Russische controle staat, werden dinsdag aangekondigd.

«De mobilisatie en de bevestiging van de referenda zijn een duidelijk signaal naar de hele internationale gemeenschap, tijdens deze cruciale week van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, dat Poetin alleen geïnteresseerd is in het verderzetten van zijn vernietigende oorlog, die wereldwijd al zovele negatieve gevolgen heeft gekend», reageerde Commissiewoordvoerder Peter Stano. De oorlog voedt volgens hem namelijk de voedselcrisis en de energiecrisis. «(Poetin) toont de internationale gemeenschap dat hij niet wil bijdragen aan oplossingen, maar de crisis alleen maar wil verdiepen.»

Steun voor Oekraïne

De Europese Unie is zelf niet in oorlog met Rusland, verduidelijkte Stano nogmaals, maar steunt Oekraïne wel bij zijn «legitieme» strijd. De Russische oorlog is weliswaar niet alleen een oorlog tegen Oekraïne, «maar ook tegen de internationale gemeenschap en tegen elk vredelievend land dat de regels van het internationaal recht onderschrijft.»