EU-lidstaten bereiken akkoord over reisregels: geen quarantaine of testen meer voor gevaccineerden

EU-lidstaten bereiken akkoord over reisregels: geen quarantaine of testen meer voor gevaccineerden
Belga / E. Lalmand

Met een coronacertificaat op zak zal al wie een vaccin tegen COVID-19 ontvangen heeft, een negatieve PCR-test heeft kunnen voorleggen of de ziekte heeft doorgemaakt vanaf 1 juli vrij kunnen rondreizen in de Schengenzone. Dat is tenminste de theorie, want de EU-lidstaten blijven verantwoordelijk voor de eventuele reisbeperkingen die op hun eigen grondgebied gelden. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld dat de 27 lidstaten hun maatregelen voor (terug)komende reizigers op elkaar afstemmen. Over dat afsprakenkader - dat strikt genomen dus niet juridisch afdwingbaar is - is nu een akkoord bereikt.

Volledig gevaccineerde en genezen personen zouden dus vrijgesteld moeten worden van bijkomende maatregelen. De laatste inenting van het coronavaccin moet wel uiterlijk twee weken voor vertrek zijn toegediend. De geldigheidsduur van een negatief testresultaat wordt verder in de hele EU gelijkgetrokken op 72 uur voor PCR-testsn en op 48 uur voor snelle antigeentests.

Eenheid van het gezin

Verder volgen de lidstaten ook het voorstel van de Commissie om de «eenheid van het gezin» te waarborgen. Minderjarigen mogen dan bij aankomst op hun reisbestemming niet verplicht worden in quarantaine te gaan als die verplichting niet voor hun ouders geldt, bijvoorbeeld omdat ze volledig gevaccineerd zijn.

De Europese Commissie is tevreden met het akkoord van de lidstaten. «Europeanen zullen nu op een veilige manier van hun zomervakantie kunnen genieten met beperkte restricties, als die er al zijn», zei een woordvoerder vrijdagmiddag.

Noodrem

In het Overlegcomité besliste België vorige week al dat ook landgenoten die uit een zone met heel hoog risico komen, en waar gevaarlijke nieuwe varianten van het coronavirus rondgaan, verplicht 10 dagen in quarantaine zullen moeten, met een PCR-test op dag 1 en dag 7. Die verplichting zal ook gelden voor wie volledig gevaccineerd is of met een negatief testresultaat België opnieuw binnenkomt. Het principe van zo’n «noodrem» is vrijdag ook aanvaard door de lidstaten.

Het akkoord is nu afgesloten op het niveau van de ambassadeurs, in de loop van volgende week wordt het geformaliseerd.