Erdogan waarschuwt voor «nieuw Tsjernobyl»

Erdogan waarschuwt voor «nieuw Tsjernobyl»
Foto Belga

«We hebben onze bezorgdheden geuit over de gevechten die rond de kerncentrale van Zaporizja aan de gang zijn», zei Erdogan ( foto links). «We willen geen nieuw Tsjernobyl meemaken.» De Turkse president herhaalde ook de steun van Turkije aan Oekraïne.

Guterres ( rechts) van zijn kant waarschuwde dat elke schade die aan de kerncentrale wordt toegebracht «zelfmoord» zou zijn. «We moeten het zeggen zoals het is», zei Guterres, die nogmaals opriep tot het «demilitariseren» van de centrale. Moskou weigert echter in te gaan op de vraag tot demilitarisatie, waar ook Kiev op hamert.

GRAANTRANSPORTEN

Daarnaast heeft Guterres meegedeeld de graantransporten vanuit Oekraïne te willen «intensifiëren». «We zullen ons best doen om onze operaties te intensifiëren om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de komende winter», verklaarde de VN-secretaris-generaal .

Tot nog toe hebben 25 graanschepen de Oekraïense wateren verlaten sinds het akkoord tussen Rusland en Oekraïne eind juli. De wekenlange blokkade veroorzaakte stijgende voedselprijzen en deed de vrees voor een hongersnood in verschillende landen toenemen.