Eindelijk daling in zicht, maar inflatie blijft historisch hoog

Eindelijk daling in zicht, maar inflatie blijft historisch hoog
Belga / J. Hamers

Voor heel 2022 verwacht het Planbureau een inflatie van 9,5%, nog iets meer dan bij een eerdere prognose. Algemeen gezien wordt een inflatie van zowat 2% als normaal beschouwd. Het Planbureau verwacht wel dat de inflatiepiek nu achter ons ligt. In november en december zou die nog net boven de 10% uitkomen, om vanaf begin 2023 onder de 8% te duiken. In de loop van 2023 zou de inflatie afzwakken tot 5,4%.

Vijf overschrijdingen

In totaal zal de spilindex dit jaar vijf keer overschreden zijn. Eerder gebeurde dat al in februari, april en juli. Ook in december 2021 werd de spilindex al overschreden. Het Planbureau verwacht wel nog maar één nieuwe overschrijding in 2023, in mei. Tot nu toe ging de instelling uit van twee spilindexoverschrijdingen volgend jaar. De eerstvolgende overschrijding van de spilindex zou er alweer in november aankomen, een maand sneller dan verwacht.

Dat de spilindex zo vaak overschreden wordt, heeft te maken met de torenhoge inflatie - de mate waarin de consumptieprijzen stijgen. Die kwam in oktober uit op 12,27%, het hoogste niveau sinds juni 1975.

Automatische indexering

Bij elke overschrijding van de spilindex worden de sociale uitkeringen een maand later met 2% verhoogd. De weddes van de ambtenaren volgen nog een maand later. Een hoge inflatie betekent ook dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat evenwel aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor anderen dan weer een keer per jaar. Ook bijvoorbeeld het vakantiegeld, eindejaars- en andere premies en een hele resem aanvullende pensioenplannen stijgen mee met de inflatie.