Dit weten we al over het Overlegcomité: nachtclubs open op 1 oktober, mondmaskerplicht in winkels en horeca op de schop

Dit weten we al over het Overlegcomité: nachtclubs open op 1 oktober, mondmaskerplicht in winkels en horeca op de schop
Foto Unsplash

De clubs mogen de deuren na anderhalf jaar weer opengooien, op voorwaarde dat ze de bezoekers om het Covid Safe Ticket vragen. Verschillende actoren uit de sector waren daar zelf vragende partij voor.

De mondmaskerplicht wordt voortaan dus minimaal ingevuld. Onder meer op het werk is het geen verplichting meer als er afstand kan worden gehouden. Ook in winkels en in de horeca verdwijnt het verplichte mondmasker. Dat zou ook zo zijn voor het personeel..

Het masker blijft wel verplicht op het openbaar vervoer, omdat afstand daar vaak niet mogelijk is. Dat geldt ook voor luchthavens of binnenruimtes, zoals stations. Ook in de zorg en bij medische en niet-medische contactberoepen, zoals de kapper, blijft het een must. Daarnaast moet het mondmasker ook nog gedragen worden bij evenementen met meer dan 500 mensen binnen waar geen Covid Safe Ticket wordt gebruikt.

Het gaat om een minimale sokkel die het federale niveau oplegt. De gewesten kunnen daar zelf strengere mondmaskerregels bovenop doen. Wallonië en Brussel zijn dat van plan, klinkt het bij een welingelichte bron.