Deze fouten moet je voorkomen bij het leasen van een auto

Deze fouten moet je voorkomen bij het leasen van een auto

Geen hiaatverzekering afsluiten

Als je een leaseauto bestuurt, moet je een hiaatverzekering betalen. Het 'gat' verwijst naar het verschil tussen wat je nog verschuldigd bent aan je leasecontract en de waarde van de auto. Laten we zeggen dat in je contract staat dat je aan het einde van de lease de mogelijkheid hebt om de auto te kopen voor 13 duizend euro. Als je de auto total loss rijdt voordat de lease afloopt, bepaalt je verzekeringsmaatschappij de huidige marktwaarde van de auto en betaalt dat bedrag aan de dealer die eigenaar is van het voertuig. Als de verzekeringsmaatschappij zegt dat de marktwaarde slechts 9.000 euro is, moet je waarschijnlijk 4.000 euro uit eigen zak betalen om het verschil tussen de restwaarde van het leasecontract en de werkelijke marktwaarde te dekken, tenzij je een hiaatverzekering hebt. De hiaatdekking dekt het verschil.

Te veel geld vooraf betalen

Autodealers adverteren met lage maandelijkse leasebetalingen voor nieuwe voertuigen, maar het kan zijn dat je vooraf enkele duizenden euro’s moet betalen om die betaalbare betaling te krijgen. Dat geld dekt vooraf een deel van de lease. Als de auto binnen de eerste paar maanden wordt vernield of gestolen, vergoedt je verzekeringsmaatschappij de leasemaatschappij de waarde van de auto, maar het geld dat je vooraf hebt betaald, wordt waarschijnlijk niet aan je terugbetaald. Je zou geen auto meer hebben en dat geld dat je vooraf aan de leasemaatschappij had overhandigd, zou in wezen verdwijnen. Betaal daarom voordat je begint aan je leasecontract niet te veel aan de maatschappij. 

De auto niet onderhouden

Als je auto schade heeft die verder gaat dan normale slijtage, kun je een boete krijgen als het tijd is om hem terug te brengen naar de dealer. Als een auto een kras heeft maar het kleiner is dan de grootte van een rijbewijs of visitekaartje, beschouwen veel bedrijven het als normaal gebruik en zullen ze waarschijnlijk geen boete in rekening brengen. Als de leasemaatschappij de schade buitensporig vindt, kan zij extra kosten in rekening brengen. De definitie van normaal gebruik kan van dealer tot dealer verschillen. Je verhuurder inspecteert de auto voordat je deze inlevert en zoekt naar deuken en krassen op de carrosserie en wielen, schade aan de voorruit en ramen, overmatige slijtage van de banden en scheuren of vlekken in de interieurbekleding.