«Deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken»

«Deltavariant net zo besmettelijk als waterpokken»
Foto Unsplash

De presentatie, die is bemachtigd door The New York Times en The Washington Post, waarschuwt dat de deltavariant sneller kan worden overgedragen dan de virussen die bijvoorbeeld ebola, de verkoudheid, SARS en griep veroorzaken. De CDC baseert zich op informatie uit meerdere studies.

Mondmaskerplicht

De experts van de CDC vonden de nieuwe onderzoeksgegevens zo zorgwekkend dat ze deze week al met een strenger mondmaskeradvies kwamen voor volledig gevaccineerde Amerikanen. De gezondheidsdienst wil dat zij weer mondmaskers gaan dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen. De CDC schat dat er wekelijks zo’n 35.000 van de 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen na een coronabesmetting ziekteverschijnselen ontwikkelen. Dat leidt tot «uitdagingen op communicatiegebied», omdat onder de bevolking zorgen kunnen ontstaan over de effectiviteit van entstoffen als gevaccineerde mensen toch klachten krijgen.

Gevaccineerd en toch ziek

Topvrouw Rochelle P. Walensky van de CDC stelde volgens The New York Times eerder deze week dat gevaccineerde mensen die toch besmet raken, net zo veel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als niet gevaccineerde mensen. Ingeënte mensen kunnen het virus ook weer overdragen. Vaccins beschermen volgens de onderzoeksgegevens nog steeds tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopnames. Wel kunnen mensen ook na een inenting nog steeds ziekteverschijnselen ontwikkelen als ze besmet raken met het coronavirus. Een expert op het gebied van crisiscommunicatie die is geraadpleegd door de The Washington Post, legde uit dat mensen zich daardoor «verraden» kunnen voelen. Dat komt volgens hem omdat de coronavaccins steeds als «wondermiddelen» zijn gepresenteerd.