De Sutter wil meer mensen met een handicap aan de slag bij overheid

De Sutter wil meer mensen met een handicap aan de slag bij overheid
Belga / N. Maeterlinck

De doelstelling van 3 % dateert al van 2005. Toch telt de federale overheid maar twee organisaties die meer dan 3 % mensen met een handicap aan het werk hebben: de FOD Werkgelegendheid (3,99 %) en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (3,85 %). In 2016 lag het aandeel ambtenaren met een handicap nog op 1,44 %. Sindsdien zakte het verder naar 1,22 % (in 2020).

Inclusie in samenleving

«De lage cijfers zijn een oud zeer waar ik volgend jaar acties aan wil koppelen», reageert minister De Sutter. «België is een superdivers land. Zorgen dat die veelheid weerspiegelt in wie bij de overheid werkt, ligt me na aan het hart. We bekijken nu wat mogelijk is om te cijfers op te krikken.»

Een mogelijkheid die op tafel ligt, is de mogelijkheid om mensen met een handicap via niet-standaard manieren aan te werven. Begin volgend jaar legt De Sutter daarover een voorstel op de regeringstafel.

«Een job betekent dat je de schouders onder de samenleving kan zetten, naast het maandelijks inkomen en de structuur die jobs scheppen in het leven», benadrukt de minister. «Inclusie betekent dat iedereen kan meedoen, los van kleur, handicap of achtergrond enzovoort. Daar kan en moet de overheid vooroplopen.»