De klimaatmarsen zijn terug: minstens 25.000 deelnemers in Brussel

Na anderhalfjaar binnen te blijven door de coronacrisis, gaan klimaatactivisten «#BackToTheClimate». Het startschot van een reeks nieuwe protesten werd zondag gegeven op de klimaatmars in Brussel. Volgens de eerste telling van de politie zijn ze met 25.000, de organisatoren schatten hun aantal op 70.000. Duizenden deelnemers eisen dringend meer actie voor het klimaat, aan de vooravond van de klimaattop COP26 in Glasgow. Ook de spijbelacties keren terug.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«De planeet is te heet, de regering doet geen reet», is een van de slogans waarmee de stoet door de Brusselse straten trekt. Volgens de Klimaatcoalitie, die de mars mee organiseert, is de boodschap simpel: «Wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen», klinkt het. «We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen.» De duizenden deelnemers aan de mars worden aangemoedigd door nog eens honderden mensen aan het parcours.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die samen met een delegatie van zijn partij aanwezig is, zegt de eisen van de manifestanten te steunen, zoals die voor meer investeringen in openbaar vervoer. «Het klimaat is een sociaaleconomisch verhaal. We moeten nu opkomen voor het klimaat, de rekening mag niet door mijn generatie betaald worden», aldus Rousseau, die aangeeft samen met Groen ook tijdens de begrotingsgesprekken te focussen op het klimaat.

Politici als ramptoeristen

«De duizenden mensen die hier aanwezig zijn tonen aan dat op straat komen werkt», zegt vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie Zanna Vanrenterghem. «De klimaatcrisis is binnengekomen via onze woonkamers en heeft dodelijke slachtoffers gemaakt en de politici staan toe te kijken als ramptoeristen.»

De Klimaatcoalitie wijst erop dat de coronacrisis, de ergste crisis van de laatste decennia in ons land, wel is aangepakt, terwijl de klimaatcrisis nog veel ernstiger is. «We willen een coherent klimaatbeleid. Er moet geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie, in het isoleren van huizen, beter openbaar vervoer en fossiele energie mag niet meer gesubsidieerd worden», aldus de vicevoorzitster van de Klimaatcoalitie Zanna Vanrenterghem.

De Klimaatcoalitie verenigt meer dan 80 organisaties, zoals milieubewegingen, noord-zuidbewegingen, vakbonden, jeugdraden, burgerbewegingen en andere). Daarnaast zijn er ook verschillende politieke partijen afgezakt naar Brussel, zoals Groen, Ecolo, PS, Vooruit en PVDA. En ook de landbouworganisaties en scholen hebben opgeroepen om deel te nemen aan de mars.

Nieuwe spijbelacties

Naast de klimaatmars in Brussel staan er de komende weken ook opnieuw «spijbelacties» gepland. Dat heeft klimaatactiviste Anuna De Wever aangekondigd tijdens ‘De Zevende Dag’ en op VTM NIEUWS.

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) plaats. Om de druk op de ketel te verhogen, komen ook de wekelijkse spijbelacties de komende weken terug. De eerste staat gepland op 22 oktober in Gent. «Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie, en dus meer aandacht voor het klimaat», klinkt het. Ook in Louvain-la-Neuve zou al een spijbelactie zijn gepland.