Dagelijks lopen tien kinderen verwondingen op in verkeer

Dagelijks lopen tien kinderen verwondingen op in verkeer

Vorig jaar gebeurden in ons land elke dag 10 verkeersongevallen waarbij een kind jonger dan 15 jaar gewond raakte, 3.602 in totaal. Dat aantal is wel aan het dalen: in 2007 waren er elke dag nog 15 ongevallen met kinderen. Bovendien is ook het aantal kinderen dat overlijdt in het verkeer gezakt. In 2017 waren het er 14, 10 jaar geleden 36 en in 1992 zelfs nog 90. Ook het aandeel in het totale aantal verkeersdoden is afgenomen, van 5% begin jaren 90 naar 2% nu.

Bijna de helft van alle verkeersslachtoffers onder de 15 komt met de fiets of is te voet. De meeste ongevallen gebeuren voor en na schooltijd. Het gaat vaker om jongens dan om meisjes, en vooral vanaf 11 jaar begint het aantal kinderen dat slachtoffer wordt in het verkeer, te stijgen. De meeste slachtoffers worden geregistreerd bij de 14-jarigen, een leeftijd waarop veel kinderen alleen naar school beginnen gaan.

Kinderen niet overschatten

Vias pleit er bij het begin van het schooljaar daarom nog eens voor kinderen goed voor te bereiden op dat moment. Vanaf welke leeftijd een kind alleen naar school kan, is afhankelijk van de verkeersdrukte op het traject, de maturiteit van het kind en zijn of haar ervaring in het verkeer, klinkt het. Maar kinderen van 8-9 jaar kunnen bijvoorbeeld nog niet alle verkeerssituaties goed inschatten. Het verkeersveiligheidsinstituut roept ouders daarom op hun kinderen "niet te overschatten". "De eerste trajecten moeten op voorhand goed bestudeerd en ingeoefend worden door kinderen én ouders."

Zo moeten kinderen eerst leren welke plaatsen gevaarlijk kunnen zijn, moeten ze weten hoe ze veilig over kunnen steken en ruim op tijd vertrekken, zodat ze zich niet moeten haasten. Voor kinderen die fietsen, voorzie je het best een fietshelm en goed zichtbare kledij. Vias benadrukt ook nog dat ouders hun kinderen goed moeten vastmaken in de auto of wanneer ze hen vervoeren op de fiets.