Coronapas op werkvloer zorgt voor verdeeldheid

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) pleit ervoor voorzichtigheid aan de dag te leggen, na het voorstel van technologiefederatie Agoria om bedrijven de mogelijkheid te geven om het covid safe ticket (CST) te verplichten op de werkvloer. Er rijzen immers praktische vragen, maar ook de vertrouwelijkheid van gegevens komt in beeld. Aan vakbondszijde wordt sterk afkeurend gereageerd op het voorstel.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het thema is nog niet besproken op het Overlegcomité, maar het is de bedoeling dat het bij de volgende bijeenkomst in de tweede helft van november op tafel ligt. Er rijzen echter praktische vragen, zoals rond welke sanctie er concreet volgt voor medewerkers die geen geldig CST kunnen voorleggen, en het raakt aan het principe van de vertrouwelijkheid van de gezondheidsgegevens, aldus Dermagne.

«Kan eenvoudigweg niet»

Een verplichting van de coronapas op de werkvloer is voor de vakbonden compleet uit den boze. Het ABVV benadrukt dat de werkgevers en werknemers in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk een duidelijk standpunt ingenomen hebben dat, aangezien de informatie op het CST betrekking heeft op gezondheidsgegevens, dit door de werkgever niet mag worden opgevraagd. Ook ACV beklemtoont dat zo’n verplichting van het CST op de werkvloer vandaag «eenvoudigweg niet kan», omwille van de wet op de privacy.

Unizo akkoord

Werkgeversorganisatie Voka zegt dat er vandaag geen sterke vraag is bij ondernemingen om het CST algemeen te verplichten voor werknemers, maar sluit niet uit dat voor enkele specifieke werkgevers het CST een oplossing zou kunnen zijn. De organisatie is van mening dat elke werkgever zelf moet kunnen beslissen over de coronamaatregelen op de werkvloer.

Ook ondernemersorganisatie Unizo is tegen een algemene verplichting, maar kan zich vinden in het voorstel van Agoria om een individuele verplichting op bedrijfsniveau mogelijk te maken.