Brusselse Winterpret organiseert feestelijke verjaardagseditie met extra schaatsbaan in Ter Kamerenbos

Brusselse Winterpret organiseert feestelijke verjaardagseditie met extra schaatsbaan in Ter Kamerenbos
Belga / N. Maeterlinck

De klassiekers zoals de kerstmarkt en het reuzenrad op de Vismarkt, de schaatsbaan op het De Brouckèreplein of de reusachtige kerstboom en het lichtspektakel op de Grote Markt vormen ook dit jaar de basis van Winterpret, maar voor de jubileumeditie zijn er ook heel wat nieuwigheden. De opvallendste daarvan is een tweede schaatsbaan in het Ter Kamerenbos. De grote groene ruimte wordt van 3 december tot 9 januari nog aangevuld met draaimolens, curling- en rodelbanen en enkele monumentale lichtinstallaties.

In het stadscentrum zelf zijn er ook enkele nieuwigheden. Op het Muntplein wordt een heus après-skidorp opgezet met een synthetische rodelbaan, gedurende tien dagen komt er in de Anspachgalerij een ‘Creators Market’ om Brusselse ambachtslieden in de kijker te zetten en na enkele jaren afwezigheid zijn de chalets in de Henri Mausstraat, de verbinding tussen de Grote Markt en het Beursplein, terug.

Spoorwegen in de kijker

Normaal gezien zet Winterpret elk jaar een land in de kijker, maar tijdens dit Europese jaar van de spoorwegen is het de trein die in de kijker wordt gezet. Om de trein te vieren worden drie nieuwe installaties opgezet. Op het Museumplein wordt ‘Behind The Walls’ het verlengstuk van de tentoonstelling ‘Sporen van moderniteit’, die in het kader van Europalia loopt in de zalen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In de voetgangerszone wordt op initiatief van Beliris het kunst- en lichtproject ‘Discursieve Mechanismen’ opgezet en bij het verlaten van Brussel-Centraal, aan het Europakruispunt, verwelkomt Galaxy Express, een 25 meter lange audiovisuele installatie, de pendelaars.

Belga / N. Maeterlinck

Tot slot is er nog Winter Pop, de rondtrekkende karavaan die de gezellige kerstsfeer ook naar de buitenwijken voert. Dit jaar strijkt Winter Pop neer op het Ambiorixsquare, in de Marollen, in Neder-Over-Heembeek en Laken gedurende vier opeenvolgende weekends. Wie het overzicht niet meer kan bewaren, kan rekenen op een nieuwigheid. Op de website van Winterpret is er een interactieve kaart die een overzicht geeft van de vele installaties, attracties en chalets.

Met de trein naar de pret!

Op vlak van mobiliteit vraagt de stad Brussel aan de vele bezoekers om de trein dit jaar ook echt te gebruiken. Het Centraal station is daarom de perfecte uitvalsbasis waar de bezoeker het parcours meteen kan aanvatten. Daarnaast legt het nog de nadruk op de metro en de overstapparkings Ceria en Kraainem, waar parkeren in het weekend gratis zal zijn. Voor de fietsers die de koude trotseren worden er verschillende beveiligde fietsparkings opgesteld naast het parcours.

Belga / N. Maeterlinck

Coronamaatregelen

Op vlak van COVID-19 legt de stad Brussel enkele specifieke maatregelen op. Een mondmasker dragen wordt verplicht op het hele parcours, hoewel het in open lucht is. Wie wil schaatsen en ouder is dan 16 jaar moet een Covid Safe Ticket voorleggen. Op de kerstmarkt zal er een looprichting ingesteld worden en bij grote drukte kunnen zowel de kerstmarkt als de Grote Markt afgesloten worden.

«We zijn constant in overleg. Als we ons moeten aanpassen doen we dat. Het belangrijkste voor ons en de sector is dat het doorgaat», stelt Brussels burgemeester Philippe Close.