Betoging tegen coronamaatregelen ontspoort: Gebouwen beschadigd, waterkanon ingezet (video’s)

Betoging tegen coronamaatregelen ontspoort: Gebouwen beschadigd, waterkanon ingezet (video’s)
Belga / H. Kaghat

De rellen begonnen in de buurt van het Schumanplein en de Kleine Wetstraat. Betogers gooien met projectielen naar de politie, die het waterkanon inzet en traangas gebruikt om de relschoppers het Jubelpark in te drijven. Aan de andere kant van het Jubelpark worden nog steeds toespraken gehouden onder de triomfboog. Ze vragen een breed gedragen maatschappelijk debat over de coronacijfers.

50.000 manifestanten

De Brusselse politie meldt dat er 50.000 mensen mee hebben gestapt in de betoging tegen de coronamaatregelen. Het valt op dat er in de Europese manifestatie voor de democratie ook effectief heel veel nationaliteiten mee stapten. De organisator Europeans United pleit voor een breed maatschappelijk debat over de coronamaatregelen.

«Het is ongelooflijk, de opkomst. Maar ik heb er een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant ben ik gelukkig om zoveel mensen samen te zien. Aan de andere kant ben ik ongelukkig, want deze mensen staan hier niet zomaar. Ze staan hier omdat ze denken dat het nodig is, omdat ze zich niet gehoord voelen. Er is een groot democratisch probleem», vertelt Tom Meert voorzitter van organisator Europeans United.