Benzine vanaf morgen goedkoper, al gaan de accijnzen wel omhoog...

Benzine vanaf morgen goedkoper, al gaan de accijnzen wel omhoog...
Belga / Eric Lalmand

Een liter benzine 95 (E10) kost vanaf zaterdag maximaal 1,691 euro per liter, een daling met 4 cent. Een liter benzine 98 (E5) daalt 1,3 cent tot 1,918 euro. Wegens de hoog opgelopen prijzen past de federale regering sinds midden maart een accijnskorting van 17,5 eurocent toe op brandstoffen. Aanvankelijk liep de maatregel tot en met september, maar eind augustus besliste de regering om hem tot en met maart te verlengen. De accijnsverlaging werd ingevoerd met een zogenaamd cliquetsysteem.

Accijnsverhoging

Begin deze maand was de benzineprijs al eens de 1,7 euro genaderd, maar nadien volgde een stijging. Ditmaal gaat de prijs van benzine 95 (E10) wel onder die kaap. Omdat de maximumprijs onder dat bedrag zakt, verhoogt de bijzondere accijns op benzine weer bij elke daling met de helft van de prijsverlaging. Concreet wordt het tarief van de bijzondere accijns op benzine verhoogd met 33,05 euro per duizend liter, naar 488,5805 euro per duizend liter.

De prijsdaling is het gevolg van de noteringen van de olieproducten en de biocomponenten in de brandstof op de internationale markten.