Animal Rights verzamelt ruim 1,4 miljoen handtekeningen voor einde aan dierproeven

Animal Rights verzamelt ruim 1,4 miljoen handtekeningen voor einde aan dierproeven
Foto Unsplash

Een jaar lang werd campagne gevoerd om burgers over dierproeven te informeren en hen het burgerinitiatief te laten teken. Toen de termijn voor het verzamelen van handtekeningen voor het Europees burgerinitiatief (ECI) op woensdag 31 augustus om 23:59 uur verstreek, hadden 1.413.383 hun handtekening gezet. «Dit is een ongekende mijlpaal. Het is het tweede ECI over dit onderwerp dat de grens van één miljoen handtekeningen heeft overschreden. De eerste was Stop Vivisectie in 2015», aldus Jen Hochmuth, campagnecoördinator voor Animal Rights.

Duidelijk signaal

Het Save Cruelty Free Cosmetics/End Animal Testing ECI werd in augustus 2021 gelanceerd door dierenbeschermingsorganisaties Cruelty Free Europe, PETA, Eurogroup for Animals, de European Coalition, de European Coalition to End Animal Experiments, en voor België GAIA en Animal Rights, gesteund door mondiale beauty- en verzorgingsbedrijven als The Body Shop en Dove.

«Hoewel het nu enkele maanden wachten is om te zien of ons ECI door de EU-lidstaten wordt gevalideerd, geeft het enorme aantal handtekeningen een zeer duidelijk signaal af aan de Europese wetgevers over de maatschappelijke betrokkenheid over deze kwestie», aldus Animal Rights en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.