Agenten redden hond uit autokoffer: «Moeilijk om kalm te blijven»

Agenten redden hond uit autokoffer: «Moeilijk om kalm te blijven»
Facebook / @Politiehonden Eenheid Noord-Holland

De politie kreeg een melding dat er een hond in een afgesloten auto zou zitten. Enkele agenten gingen op de melding af en merkten meteen het geblaf afkomstig uit de koffer op. De auto en de koffer waren afgesloten en ook de hoedenplank zat dicht boven de hond.

Hond blijft bij eigenaar

Daarop besloot de politie een raam te forceren. «We hebben geen seconde getwijfeld», vertellen de agenten. In de kofferbak troffen ze een hond aan in een bench. Snel daarna kwam de eigenaar aanlopen. «De eigenaar gaf aan maar even weg te zijn geweest. Op zo’n moment kost het soms moeite om professioneel te blijven.»

De eigenaar heeft een boete gekregen en moet ook de kosten van de dierenambulance betalen. Het forceren van het raam van de auto dient ook te worden betaald door de hondeneigenaar. «Helaas werkt de wetgeving soms niet helemaal zoals we willen, maar we zijn blij dat we iets voor de hond hebben kunnen betekenen», geven de agenten aan. Het dier is «helaas» terug bij de eigenaar.

Gevaar

Dit soort verhalen horen we vaker in de zomer, wanneer huisdieren in de zon worden achtergelaten in een auto. Nu de temperatuur relatief meevalt en het in een parkeergarage was, komen er vragen in de comments van de Facebook-post. «Maar in een parkeergarage staat een auto toch niet in de zon? Was de hond wel in gevaar?», vraagt iemand.

«De hond zat meer dan een uur in een bench in een afgesloten kofferbak met de hoedenplek er overheen dicht», reageert de politie. «Deze plek heeft niks met warmte of gevaar te maken. Verwaarlozing is meer dan voldoende om als politie te kunnen optreden in het belang van de hond.»